საქართველოში რეგისტრირებული ადგილწარმოშობის დასახელებების რეესტრს “წარაფი” დაემატა. საქართველოს ინტელექტუალური საკუთრების ეროვნული ცენტრის – საქპატენტის მიერ, შესაბისი პროცედურების დასრულების შესაბამისად, ქართული ღვინის ახალი ადგილწარმოშობის დასახელებაზე “წარაფი” ა(ა)იპ კარდენახის ღვინის სახელზე რეგისტრაციის მოწმობა გაიცა.
საქპატენტის ექსპერტიზამ დაადასტურა აღნიშნული ღვინის განსაკუთრებულობა, რომელიც განპირობებულია გეოგრაფიული არეალითა და ზონით, ყურძნის დამუშავებით, ღვინის დამზადების წესით, კავშირით ღვინის განსაკუთრებულ ხარისხს, რეპუტაციასა და გეოგრაფიულ ადგილს შორის და სხვა მახასიათებლებით.
“წარაფის“ მიკროზონა მდებარეობს გურჯაანის რაიონის სოფელ კარდენახის ადმინისტრაციულ ტერიტორიაზე, მზადდება მხოლოდ წარაფის მიკროზონაში მოწეული რქაწითელის ჯიშის ყურძნიდან, რომელსაც შეიძლება დაემატოს 15%-მდე კახური მწვანის და/ან ხიხვის ჯიშის ყურძენი. დაუშვებელია სხვა ჯიშების გამოყენება. აღსანიშნავია, რომ „წარაფი“ მზადდება მხოლოდ მწიფე ყურძნისაგან.
“წარაფის” სრულ სპეციფიკაციას შეგიძლიათ გაეცნოთ შემდეგ ბმულზე:
image:
Tsarapi – Sakpatenti Registered a New Appellation of Origin for Wine
“Tsarapi” was added to the register of appellations of origin registered in Georgia. The National Intellectual Property Centre of Georgia Sakpatenti issued the certificate of registration for the new appellation of origin of Georgian wine in the name of N(N)IP Kardenakhi Wine, after the completion of relevant procedures.
Sakpatenti examination confirmed the specific quality of this wine, which is due to the geographical area and zone, processing of grapes, the rule of making wine, the link between the specific quality, reputation of wine and the geographical area and other characteristics.
The “Tsarapi” micro-zone is located on the administrative territory of village Kardenakhi, Gurjaani district. Wine “Tsarapi” is made from grapes of Rkatsiteli variety harvested only in the Tsarapi micro-zone, to which grapes of up to 15% Kakhuri Mtsvane and/or Khikhvi variety may be added. The use of other varieties is not admitted.
It is noteworthy that “Tsarapi” is made only from ripe grapes. The complete specification of “Tsarapi”is available at the following link: